• btc@bme.hu
  • 8230 Balatonfüred, Fürdő utca 17/b.

Elindult a Balatoni Mérnök Estek rendezvénysorozat a BME Balatonfüredi Tudáscentrumban

Ismét sikerült megtölteni a BME Balatonfüredi Tudáscentrum nagyelőadóját érdeklődőkkel. 2023. január 23-án elindult a Balatoni Mérnök Estek nevű rendezvénysorozat és ennek keretében megtartottuk az első előadást a balatonfüredi kampuszon.

A közel 80 résztvevő között jócskán akadtak diákok. Ennek különösen örültünk, hiszen pár héten belül elérkezünk a felsőoktatási felvételi határidőhöz. Ugyanakkor szülők, nagyszülők, helyi és környékbeli lakosok, illetve több vállalat is képviseltette magát.

Ez a vegyes közönség összhangban van az intézmény céljaival, miszerint a BME egyszerre szeretné megszólítani Balatonfüred és térségének diákjait, az itt élő lakosságot, valamint a környékbeli vállalatokat.

Illyés Péter (BME Balatonfüredi Tudáscentrum, igazgató) köszöntője után Dr. Koppa Pál (BME Természettudományi Kar, egyetemi tanár) mutatta be a Balatoni Mérnök Estek rendezvénysorozatot és a résztvevők közösen szavazták meg a következő előadások lehetséges témáit.

10-es skálán, íme a javasolt témák iránti érdeklődés – magasabb szám, magasabb érdeklődést jelöl:

Ezt követően Dr. Charaf Hassan dékán (BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar) tartott bevezető előadást a jelenkor digitalizációs kihívásairól. A technológiákon kívül kiemelte, hogy a digitalizáció egy összetett fogalom, ami 5 nagy területen építkezik: humán felkészültség, technológiai rendelkezésre állás, szervezeti működés, szabályozói és fizikai környezet.

Egy mesterséges intelligencia alkalmazással írattunk dolgozatot Balatonfüredről, volt szó a telekommunikáció fejlődéséről, az 1G-5G, 6G hálózatok szükségességéről és lehetőségeiről, képalkotási algoritmusok, orvosi és ipari alkalmazások informatikai hátteréről.

Ahogy a dékán úr is hangsúlyozta, a digitalizációtól nem megijedni, vagy félni kell, hanem tanulni és megfelelően használni. Tanulni pedig már Balatonfüreden is lehet!

A rendezvény végén Dr. Charaf Hassan bemutatta a Balatonfüreden induló üzemmérnök informatikus képzést. Hangsúlyozta, hogy a BProf képzéstől (üzemmérnök informatikus) több mindent várunk. Az égető informatikushiány enyhítésén kívül szeretnénk, ha a mainál több fiatalból válna jól képzett, diplomás informatikus. Olyan szakember, aki képes a folyamatos fejlődésre.

Az előadásról készített rövid videóanyag itt tekinthető meg:
https://furedtv.hu/video/egyetemi-vros-lehet-sztl-balatonfred

 

Illyés Péter, Dr. Koppa Pál

fotó: BTC

 

BME Balatonfüredi Tudáscentrum

8230 Balatonfüred, Fürdő utca 17/b. 

 +36 1 463 1304

Térkép