• btc@bme.hu
  • 8230 Balatonfüred, Fürdő utca 17/b.
FB_IMG_1583266359065
Balatonfüredi Tudáscentrum
BME Science Park

Ahol az Egyetem és az ipar egy csapatot alkot!

Céljaink

Egy jövőbiztos Tudáscentrum olyan képességekkel kell rendelkezzen, mely biztosítja a folyamatos adaptációs lehetőségeket, illetve az innovációs projektek végrehajtásán kívül szemléletformáló és tudásrendszerező funkciója is van.

Ennek megfelelően a Tudáscentrum tevékenységi portfólióját úgy alakítjuk ki, hogy…

  • Választ tudjon adni a hosszú és rövid távú globális és lokális kihívásokra

Hosszú távú kihívások alatt a folyamatos technológiai fejlődés leképezését értjük. Ez azt jelenti, hogy rugalmas tárgyi infrastruktúrára kívánunk építeni, mely túlmutat a jelenlegi mintagyár/bemutatóterem koncepción, és amelyet az iparral történő folyamatos együttműködés tesz majd lehetővé. Fontos, hogy a BTC segítsen olyan globális kihívásokra is választ adni, mint a klímaváltozás hatásai.

A rövid távú kihívások terén természetesen elsősorban az olyan innovációkat szükséges megemlíteni, melyek a pandémia, valamint a munkaerőpiac változásainak az iparra gyakorolt hatását enyhítik.

  • Gyorsan tudjon reagálni az innovációs ökoszisztémában

Ehhez nélkülözhetetlen a BME rendkívül szerteágazó szakterületi kompetenciával rendelkező szakembergárdája. Ugyanilyen fontos, hogy az innovációs projektek során különös gondot fordítsunk magának a megszerzett tudásnak a projekten túlmutató feldolgozására, tárolására és újbóli felhasználására. Ez nagy komplexitású ember-gép alapú döntéstámogató rendszert igényel, melyre a BTC informatikai infrastruktúrája kiváló hátteret biztosít.

  • Alkalmazza a re-konfigurálhatóság elvét az innováció minden területén

Ez az Ipar 4.0 megoldások egyik központi jellemzője. Ennek okán alapvetően korszerű, intelligens komponensek alkalmazásában gondolkodunk, nem pedig komplex holisztikus rendszerek bemutatásában. Fontos, hogy a komponensek ne csak a BTC „laboratóriumi” környezetében, hanem a vállalatokhoz próbaüzemre kihelyezve is megállják a helyüket. Ezt a komponensek gyakorlatorientált kivitelével érjük el. Nagy hangsúlyt kívánunk helyezni az innovatív komponensek későbbi, más célú alkalmazására is, támogatva ezzel az erőforráshatékony gazdaságot.

  • Megoldásorientált szemléletmódot kövessen

Lehetőség szerint mindig egy konkrét ipari problémából indulunk ki, majd ebből hozzuk létre a megoldást, mely innovatív tartalommal is rendelkezhet. Elsősorban tehát az iparban közvetlenül hasznosítható innovációkra törekszünk, nem pedig valamilyen radikálisan új megoldás elérése a célunk.

  • Támogassa az ember-gép megoldásokat

Ezzel a Balatonfüredi Tudáscentrum egyrészt segíti a munkahelyek megtartását; másrészt az intelligens gépi technológiát használó emberek jelentik a munkaerőpiacon a jövőt.

  • Biztosítsa a szakemberek és a fiatal generáció oktatását és szemléletformálását

Részben tűszerű, részben hosszabb képzések keretében. A szemléletformálást nemcsak a hagyományos oktatási forma keretein belül végezzük, hanem a korszerű telepresence és „serious game” módszereket is alkalmazzuk.

  • Törekedjen a hatékony együttműködési lehetőségekre

A BTC fontos célja a térségi, helyi vállalatok, önkormányzatok mellett a különböző egyesületekkel való együttműködés is. A turizmus fejlesztésében rengeteg innovációs lehetőség van, célunk ezek kiaknázása a Balaton és a hozzá tartozó települések fejlődése érdekében.

 

Összegezve a fentieket, egy jövőbiztos Tudáscentrum olyan képességekkel rendelkezik, amely biztosítja a folyamatos adaptációs lehetőségeket, illetve az innovációs projektek végrehajtásán kívül szemléletformáló és tudásrendszerező funkciója is van.

A BTC ebben is az élen kíván járni!

BME Balatonfüredi Tudáscentrum

8230 Balatonfüred, Fürdő utca 17/b. 

 +36 1 463 1304

Térkép