• btc@bme.hu
  • 8230 Balatonfüred, Fürdő utca 17/b.

BTC hét - terepgyakorlat az Építményinformatikai mérnök mesterképzésen

A tavaszi félévben, a képzés 2. szemeszterében a hallgatók egyhetes gyakorlaton vettek részt a BME Tudáscentrumában, Balatonfüreden.

Az újonnan indult MSc szakon a hallgatók (idén 10 külföldi és 8 magyar) az építőipari digitalizáció számos területével foglalkoznak, ezek között hangsúlyos a szenzorhálózatok építése és alkalmazása, a programozás, a BIM, a komplex épületvillamossági és épületgépészeti rendszerek, valamint a fenntarthatóság és energiahatékonyság kérdései. 

Az ősszel projektfeladatok keretében megismert mikrokontroller alapú szenzorokat élesben telepíthették a BTC épületének különböző helyiségeiben és változatos adatok gyűjtöttek és rögzítettek felhőmegoldások segítségével. Kihelyezett tanóra keretében tanulmányozhatták a BTC épületszerkezeteit, épületvillamossági és épületgépészeti rendszereit.

csovek

A kihelyezett gyakorlatnak a BTC minden célnak megfelelő épületén kívül az is célja volt, hogy a hallgatók kiszakadjanak a budapesti életből, a tanórákhoz kötött tanulmányaikból és napokon keresztül, csapatokban dolgozva egy-egy feladat megoldására koncentráljanak. 

fentrol

A hallgatók kivétel nélkül nagyon hasznosnak tartották ezt az oktatási módszertant, kiemelték az egy feladatra való huzamos koncentráció hatékonyságát a tanulási folyamatban, a soft skillek, különösen a csapatmunkában megvalósuló együttműködés fejlődését. Az oktatók is nagyon hasznosnak és hatékonynak értékelték a BTC hetet, számukra is élmény volt, valamint a tapasztalatok alapján az érintett tantárgyakat is fejlesztik már az őszi félévben a hallgatók visszajelzéseit is beépítve.

eloadas

A hallgatók munkáját a helyszínen naponta 2-3 oktató mentorálta, folyamatos felügyelet helyett azonban inkább a konzultációs támogatásra helyezve a hangsúlyt. A BTC hétre keresztelt terepgyakorlat nem jöhetett volna létre az  Építőmérnöki Kar építőipari digitalizáció irányában elkötelezett partnerei támogatása nélkül. 

  •  KÉSZ csoport
  •  Market Építő Zrt.
  •  NEO Properties Services Zrt.

Bízunk benne, hogy a BTC hét kiemelkedően pozitív tapasztalatai jó gyakorlatként beépülnek majd több szak képzési programjába is!

Forrás és képek: BME Építőmérnöki Kar

 

BME Balatonfüredi Tudáscentrum

8230 Balatonfüred, Fürdő utca 17/b. 

 +36 1 463 1304

Térkép