• btc@bme.hu
  • 8230 Balatonfüred, Fürdő utca 17/b.

Megalakult a BalatonZone Vízi Közlekedési Ipari Klaszter

A vízi közlekedéshez és innovatív K+F tevékenységeket folytató iparágakhoz kapcsolódó, szolgáltató vállalatok érdekeinek védelme érdekében és tevékenységeik fejlesztése céljából 2022. október 07. napján Balatonfüreden, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Balatonfüredi Tudáscentrumában megalakult a BalatonZone Vízi Közlekedési Ipari Klaszter.

A Balaton térségének geológiai adottságai és ipari infrastruktúrája teret ad a vízhez kötődő innovatív gyártási tevékenységeknek, egyaránt a hagyományos vízi járművek elkészítésének és a forradalmasító technológiák létrehozásának. A versenyképesség megteremtése és erősítése, a fenntarthatóság és környezetvédelem, valamint a tudás alapú gazdaság fejlesztése egy olyan ipari ökoszisztéma létrehozását kívánja, amely ösztönzi az ipar kiemelkedő vállalatai és felsőoktatási intézményei közötti együtt-gondolkodást, összetartást és az ezekből létrejövő piacképes kooperációkat.

A Klaszter megalakulása az alábbi szereplők közös részvételével történt :
Balatontérségi Terület- és Gazdaságfejlesztő Nonprofit Kft., a KÉSZ Holding Zrt., TRIGON Electronica Kft., Marinus Homes Kft., Parksoft Kft., Arteries Studio Kft., Intermap Kft., MOBILEGAP Magyarország Zrt., Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Neumann János Nonprofit Kft., KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, Pannon Performance Yachting Kft., Doyle Sails in Hungary Kft., Autóipari Próbapálya Zala Kft., AktívEnergia Kft., „FLAAR“ Mérnöki Tervező és Szolgáltató Kft., Vodafone Magyarország Zrt.

Az együttműködő felek valamennyien elkötelezettek:

  • az alkalmazott és hasznosítás-orientált K+F tevékenység végzésében,
  • a fenntartható és körforgásos gazdaság elősegítésében,
  • a balatoni központú innovatív hajóipar fenntartható működésének és fejlődésének biztosításában,
  • a piaci igényeknek megfelelő szakemberek képzésére vonatkozó képzési tartalmak, szakirányok generálásában,
  • az ipar 4.0 termelési folyamatszervezéshez kapcsolódó és az egyéb MTMI szakmák népszerűsítésében,
  • a jogszabályi környezet vizsgálata, szükséges esetben változtatásra vonatkozó javaslatok, ajánlások megfogalmazásában,
  • az informatikai vagy „okos” megoldások, térinformatikai termékek, vagy egyéb digitális eszközök vagy tartalmak fejlesztésének szükségességében,
  • a víz, illetve vízzel kapcsolatos kutatások támogatásában, a Balaton többcélú használatával, valamint körforgásos gazdálkodás, az energiatakarékos, zöld hulladékgazdálkodás köré épülő témák megjelenítésében.

A cél, hogy az együttműködő felek – a köztük lévő szinergiák létrehozása, felismerése és kiaknázása révén – elméleti és gyakorlati tudásbázisukat, valamint kapcsolatrendszerüket közös szakmai céljaik érdekében együttesen mozgósítsák és erőfeszítéseiket megfelelően összehangolják eredményeik piacra jutásának és képviseletüknek a Kormányzat, az ipar és a nemzetközi piac szereplői felé történő biztosítása érekében.

/a klaszter honlapja elérhető itt: www.balatontersegi.hu/

Klaszter kep2

Klaszter kep3

Klaszter kep1

 

BME Balatonfüredi Tudáscentrum

8230 Balatonfüred, Fürdő utca 17/b. 

 +36 1 463 1304

Térkép