• btc@bme.hu
  • 8230 Balatonfüred, Fürdő utca 17/b.

A BTC adott otthont a 2022-es Nemzetközi Fizikai Diákolimpia (IPhO) magyar résztvevőinek

Idén 52. alakalommal rendezték meg a Nemzetközi Fizikai Diákolimpiát, amin több mint 70 ország mintegy 400 középiskolás diákja vett részt.

Az verseny hagyományai szerint az egyes országok legfeljebb öt diákot nevezhetnek a versenyre, akik elméleti és kísérleti problémák megoldásával egyénileg mérik össze tudásukat. A legjobb diákok arany, ezüst, bronz érmeket kapnak, vagy dicséretben részesülnek a beadott dolgozatok pontszámai alapján.

Az első Nemzetközi Fizikai Diákolimpia 1967-ben zajlott, melyen csupán néhány közép-európai ország, köztük Magyarország vett részt. A kezdeményezés sikerét mutatja, hogy mára ez a világ legrangosabb fizikaversenyévé vált, melyre rendszerint 70-80 ország nevezi diákjait. A magyar diákok szereplése eredményes. Elmondható, hogy általában érmekkel térnek haza, és nemegyszer az abszolút első helyet is magyar tanuló szerezte meg.

A siker kulcsa a kitartó felkészülés, amely az egész tanévet átívelő felkészítő szakkörökön zajlik. Ezt követi egy többlépcsős válogatóverseny, ahol kialakul az öt fős csapat, akik további tréningeken vesznek részt. A felkészítésben évek óta fontos szerepet játszanak a Budapesti Műszaki Egyetem Természettudományi Karának oktatói. 

Az idei olimpiát Svájc rendezte júl. 10. és 17. között. Sajnos a vírushelyzet, valamint a nemzetközi körülmények miatt csak on-line verseny rendezésére nyílt lehetőség. Ez azt jelenti, hogy a versenyzők a saját országukban, egy kijelölt helyszínen oldják meg a kiadott feladatokat, miközben mindvégig on-line kapcsolatban vannak a nemzetközi szervezőkkel. 

A verseny ideje alatt a Műegyetem új balatonfüredi kampuszán, a BME Tudáscentrumban gyűlt össze a magyar csapat. Az idén kitűzött feladatok igazán próbára tették a versenyzők tudását. A klasszikus mechanikai problémáktól a relativitáselméleten át a mágnességig a fizika számos részterületét érintették a kérdések. Az egyik feladat a nemrég pályára állított James Webb űrteleszkópról szólt, melyet a diákoknak épp aznap kellett megoldani, amikor a távcső első sikeres felvételei elkészültek.

keszulodes

A csapat egy arany, egy ezüst és három bronz érmet nyert.

A csapat tagjai:

Aranyérem
Kovács Balázs Csaba 12. évf.
Hatvani Bajza József Gimnázium, Hatvan

Ezüstérem
Gurzó József 12. évf.
Fővárosi Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium, Budapest

Bronzérem
Toronyi András 12. évf.
Baár-Madas Református Gimnázium, Budapest

Bronzérem
Kertész Balázs Zoltán 12. évf.
Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziuma, Debrecen

Bronzérem
Bencz Benedek 9. évf.
Baár-Madas Református Gimnázium, Budapest
Figyelemre méltó, hogy Bencz Benedek a magyar diákolimpiai csapatok eddigi történetében a legfiatalabb versenyző, 9. évfolyamos gimnazistaként érte el sikerét.

Csapatvezetők:
Sarkadi Tamás és Tasnádi Tamás
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Természettudományi Kar

Mindenkinek gratulálunk a szép eredményekhez!

 csapat Balatonpart

 

 

Sarkadi Tamás
fotók: Magyar Fizikai Diákolimpiai Szakkörök 

BME Balatonfüredi Tudáscentrum

8230 Balatonfüred, Fürdő utca 17/b. 

 +36 1 463 1304

Térkép