• btc@bme.hu
  • 8230 Balatonfüred, Fürdő utca 17/b.

Smart Anyagmozgatás Workshop – sikeres sorozatkezdő rendezvény –

Még a nyár és az ezzel járó szabadságolások teljes beköszöntése előtt sikeres workshop keretében találkozhattak az érdeklődők a BME Balatonfüredi Tudáscentrumban 2022. június 24-én. A rendezvény két főszervezője Dr. Bohács Gábor (BME ALRT) és Dr. Gyimesi András (Multi-engineering Kft.) válaszolt a rendezvénnyel kapcsolatos kérdéseinkre.


Hogyan jött az ötlet a rendezvény témájára, és miért pont Balatonfüred?
(BG) - Kutatócsoportunk igen aktív az anyagmozgatás, anyagmozgatás-automatizálás területén. Több kutatást folytatunk ezen a területen, jelen eseményt is egyik projektünk (EPIC) támogatta. Ezen kívül számos ipari megbízásunk is bizonyítja, hogy kutatóhelyként a piacon is van keresnivalónk. Azonban az aktív jelenlétünkből fakadóan látjuk azt is, hogy a magyar piacon szakterületünk nehézségekkel küzd több oldalról is, így közvetlen párbeszédet akartunk kezdeni az iparági és a rokoniparági partnereinkkel és piaci szereplőkkel ezek feloldására. Balatonfüred és a Balatonfüredi Tudáscentrum lokációja és adottságai szempontjából ideális helyszínnek tűnt, már csak azért is, mivel folyamatos jelenléttel és munkával jelen vagyunk az intézményben, így tulajdonképpen „hazai pályára” jöttünk.


Meghívásos módon állt össze a workshopon résztvevő cégek és személyek listája, vagy szabadon látogatható volt a rendezvény?
(GYA) – Alapvetően egy szűk körű, meghívásos rendezvényt szerettünk volna szervezni, néhány cég bevonásával, akik egymásnak és néhány további potenciálisan érdeklődő, lokálisan erős piaci szereplő cég képviselőjének tudja bemutatni a saját megoldásait a jelenleg fennálló anyagmozgatás világára jellemző problémákra. Emellett célul tűztük ki, hogy egy – első alkalommal moderált és általunk témavezetett – párbeszéd és brainstorming alakuljon ki a résztvevők között, a fennálló iparági problémákról és az esetleges együttműködésekről.


Egyszeri rendezvényről van szó? Beszélgetésünkből úgy érzem, talán lesz folytatás.
(GYA) – Nem titkolt célunk, hogy egyre bővülő létszámmal, féléves – negyedéves időközökkel meghatározó platformot alakítsunk ki az iparágnak.
(BG) – Természetesen az Egyetem szempontjából is nagyon fontos a folyamatos kapcsolattartás az iparági szereplőkkel és a végfelhasználó cégekkel – részben az oktatás igények szerinti alakítása okán – mely a nálunk végzett friss munkaerő azonnali hasznosulását segíti elő, részben pedig az előre mutató technológiák meghonosításában jelenleg is előkelő pozíciónk megőrzésé okán.


Átfutva az előadások címein és az előadó cégek során, elég sokoldalú és színes témaegyveleg volt a rendezvényen. Hasonlóra számíthatunk az elkövetkezendő rendezvényeken is?
(BG) – Előzetes egyeztetéseket Andráson kívül az oktatási tevékenységeinkben is - szorosan együttműködő partnereinkkel, ám végül úgy döntöttünk, hogy sorozat-indító rendezvényre mindenki hozza a saját témakörét azzal kapcsolatban, hogy milyen problémára tud a többi szereplőnek élenjáró megoldást bemutatni.
(GYA) – Az elkövetkezendő rendezvények esetében is szerencsésnek tartjuk, ha a résztvevők -egy reprezentatív része – határozná meg a témaköröket, azok aktualitása okán és nem csak a szervezők által felvetett témákról folyna a párbeszéd, illetve a tudástranszfer. Emellett fontosnak tartjuk, hogy az Egyetem által megfogalmazott kérdésekre is tudjon az Ipar válaszokat adni, illetve, hogy az egyetemi kutatócsoport széleskörű ismereteire és kapcsolatrendszerére támaszkodó problémafelvetései és aktuális kutatásai is megfelelő hangsúlyt kapjanak a rendezvényen. Ezúton is köszönjük az SMC Hungary Kft., a QLM Logistics Solutions Kft.a Flexlink Systems Kft. és a VFP Systems Kft. előadását és részvételét is. Nagyon jó hangulatú eszmecsere folyt az előadások után is, mely alatt minden résztvevő biztosított róla minket, hogy a következő hasonló szakmai rendezvényre is szívesen jönnek el. Természetesen már most egyeztetéseket folytatunk a mostani rendezvényen megszólalók mellett további számos partnerrel, így a következő rendezvényünk minden bizonnyal nagyobb szabású lesz.


Mikor számíthatunk a Balatonfüredi Tudáscentrumban a következő ilyen jellegű eseményre?
(BG) – Elhamarkodottan nem szeretnénk dátumot mondani, de talán már elhangzott, hogy hozzávetőlegesen fél éves ciklust tervezünk, és hamarosan megkezdjük az érdemi egyeztetéseket a potenciális előadókkal és látogatókkal a következő rendezvény kapcsán. A nyári szabadságolási szezonban azonban oktatási tevékenységünk előkészítésére és ipari megbízásainkra fókuszálunk.


Köszönjük az interjút, várjuk az újabb rendezvényről a híreket.           -PG-

BME Balatonfüredi Tudáscentrum

8230 Balatonfüred, Fürdő utca 17/b. 

 +36 1 463 1304

Térkép